Tweede woning verhuren?

Je bezit een tweede woning en wenst deze te gaan verhuren. Van Helvoort Makelaardij helpt je graag op weg met een aantal belangrijke aandachtspunten.

Verhuren als investering

Vastgoedinvesteringen zijn populairder dan ooit. Je creëert een vrij stabiel rendement, een rendement wat je op je spaarrekening nauwelijks nog krijgt. Ook belastingtechnisch kan het aantrekkelijk zijn. 

Een tweede woning (niet zijnde je hoofdverblijf) behoort tot het box 3 vermogen, waarover je geen inkomstenbelasting maar vermogensrendementsheffing betaalt. Ook een eventuele lening voor deze woning valt in box 3. Als je jouw tweede woning verhuurt, hoef je de inkomsten uit de verhuur niet op te geven. Voor mogelijkheden voor aankoop van een tweede woning of fiscale gevolgen, informeer bij jouw financieel adviseur. 

Wat nu als je jouw tweede woning, na een jaar verhuur, wel wenst te gaan verkopen? Wat zijn dan je mogelijkheden? 


 

Huurbescherming

De wet kent diverse verhuurmogelijkheden. Veel regels zijn dwingend of semi-dwingend, de huurder wordt hierin beschermd. Clausules die je opneemt ten nadele van de huurder zijn nietig of vernietigbaar, deze worden ofwel geacht nooit te hebben bestaan of houden geen stand. De huurder geniet in veel gevallen huurbescherming. 


3 verhuurmogelijkheden

De 3 meest gebruikte constructies om jouw woning te verhuren;
1. Voor onbepaalde tijd.
2. Voor bepaalde tijd langer dan 2 jaar (zelfstandige woonruimte) en langer dan 5 jaar (onzelfstandige woonruimte).
3. Voor bepaalde tijd korter dan 2 jaar (zelfstandige woonruimte) en korter dan 5 jaar (onzelfstandige woonruimte).

 

1. Onbepaalde tijd

Veelal wordt een minimale huurtermijn gehanteerd van 1 jaar. Na die periode loopt de huurovereenkomst automatisch door voor onbepaalde tijd. 
  • In dat eerste jaar (of de betreffende minimale huurperiode die je opneemt) kan zowel huurder als verhuurder niet opzeggen. 
  • Na die periode kan de verhuurder op ieder moment opzeggen, echter alleen op basis van de juridische gronden die worden genoemd in artikel 7:274 BW. De woning willen verkopen behoort niet tot een van deze gronden. 
  • De huurder kan, ná de minimale huurperiode, ook op ieder gewenst moment opzeggen.
 

2. Bepaalde tijd langer dan 2 jaar

  • De verhuurder kan de huur alleen opzeggen na het verstrijken van de bepaalde tijd en alleen door opzegging op basis van de gronden zoals genoemd in artikel 7:274 BW. Indien opzegging uitblijft, wordt de huurovereenkomst verlengd voor onbepaalde tijd.
  • Ook de huurder kan pas, na het verstrijken van de bepaalde tijd, de huur opzeggen. (Tenzij daarover afspraken worden gemaakt in de huurovereenkomst, waarbij huurder wel gerechtigd wordt tussentijds op te zeggen. De verhuurder kan dit recht nooit verkrijgen.)
  • Indien opzegging uitblijft, wordt de huurovereenkomst na het verstrijken van de bepaalde tijd verlengd voor onbepaalde tijd. Huurder kan dan dus wel op elk moment opzeggen, zie constructie 1.
 

Opzegtermijn

Voor constructie 1 en 2 geldt voor verhuurder een opzegtermijn variërend van 3 tot maximaal 6 maanden. Voor huurder een opzegtermijn variërend van 1 tot maximaal 3 maanden. Informeer bij Van Helvoort Makelaardij welke opzegtermijn concreet van toepassing is.
 

3. Bepaalde tijd korter dan 2 jaar

  • De verhuurder hoeft de huurovereenkomst niet op te zeggen, enkel aan te zeggen dat de huurder eruit moet. Dit, na het verstrijken van de overeengekomen bepaalde tijd.  De verhuurder moet deze aanzegging doen maximaal 3 maanden maar uiterlijk 1 maand voor het verstrijken van de bepaalde tijd. Blijft het (tijdig) schriftelijk informeren achterwege, dan ontstaat er een overeenkomst voor onbepaalde tijd.
  • De huurder kan op ieder moment opzeggen met een opzegtermijn variërend van 1 tot 3 maanden. Er is dus géén minimale huurtermijn.

Wil je als verhuurder de woning na 1 jaar tot 2 jaar met zekerheid weer kunnen verkopen, is deze constructie aan te raden.
 

Van Helvoort Verhuurmakelaar

Van A tot Z kunnen wij het verhuurtraject voor je verzorgen. Indien gewenst ook inclusief technisch en financieel beheer. Lees hier onze werkwijze. Heb je zelf al nieuwe huurders gevonden? Dan kunnen wij ook enkel de huurovereenkomst voor je opstellen, de sleuteloverdracht doen en de begin- en eindinspectie uitvoeren . Zo weet je zeker dat de overeenkomst kloppend is en alles schriftelijk juist vastgelegd is. Lijkt op het moment van afsluiten wellicht minder belangrijk, maar des te belangrijker mocht er zich ooit een conflict voordoen!
 

Contact

Wil je ons inschakelen om jouw woning te verhuren? Ik stel graag vrijblijvend een verhuuradvies voor je op. Ook voor verhuur van kantoor- of bedrijfsruimtes kun je bij ons terecht. Neem contact met me op!

Britt van Helvoort - Kandiaat Makelaar Taxateur K-RMT - Van Helvoort Makelaardij

©Britt van Helvoort
Van Helvoort Makelaardij
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring