Appartement kopen?

De aankoop van een appartement verschilt van de aankoop van een woning. Bij de aankoop van een appartement koop je namelijk een “aandeel” in een gebouw, waar meerdere partijen eigenaar van zijn. Daarbij zit ook het bedrag in het reservefonds inbegrepen dat van de huidige eigenaar is. Daarnaast wordt je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE).

Deze VvE behartigt de gemeenschappelijke belangen van alle appartementseigenaren. Het is daarom erg belangrijk om voor aankoop van een appartement een aantal zaken omtrent de status van de Vve te checken.

Dat kan door bij de verkoper (of verkopend makelaar) gegevens van de Vve op te vragen. Het gaat om de splitsingsakte, samen met een actueel financieel jaaroverzicht, gegevens van de vergadering van de VVE, planning voor onderhoud (MJOP) van het gebouw en het huishoudelijk reglement.

Let vooral op de volgende zaken:

  • Het is wettelijk verplicht dat een Vve is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
  • Hoe hoog zijn de maandelijkse servicekosten/bijdragen? Deze kosten worden gebruikt om een reservering te maken voor (toekomstig) onderhoud, kosten te dragen voor schoonmaak, verzekering, elektra voor gemeenschappelijke ruimtes etc. De kosten per appartement worden vastgesteld op basis van breukdelen zoals opgenomen in de splitsingsakte.
  • Welke verzekeringen heeft de VvE? Een collectieve opstalverzekering is verplicht.
  • Welke delen van het appartementencomplex zijn gemeenschappelijk en welke privé? In het splitsingsreglement is aangegeven welke gedeelten als gemeenschappelijk moeten worden beschouwd.
  • Heeft de verkoper (huidige eigenaar van het appartement) achterstanden in te betalen servicekosten?
  • Hoe groot is het reservefonds van de VvE? Een goed gevuld reservefonds is positief, aangezien er dan voldoende financiële middelen zijn om (toekomstige) uitgaven te voldoen.
  • Heeft de VvE een professionele beheerder? Een beheerder wordt betaald door de VvE. Hij zit bijvoorbeeld vergaderingen voor en houdt de administratie bij.
  • Vraag ook naar de notulen van de laatste vergadering van de VvE, waarin te lezen valt wat er allemaal speelt binnen de leden van de VvE. Zijn er momenteel problemen?
  • In het MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) kun je zien welk onderhoud in welk jaar tegen welke kosten verricht gaat worden. Dit geeft inzicht in de onderhoudstoestand van het complex.

Er komt dus heel wat bij kijken. Heb je hulp nodig bij de aankoop van een appartement?

Van Helvoort makelaardij helpt je graag!

Contact

Wat kunnen we voor je doen?

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een bericht. Je hoort zo spoedig mogelijk van ons.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×