Het belang van een bouwkundige keuring

What you see is what you get. Was het bij het aankopen van een woning ook maar zo gemakkelijk. Wanneer jij net een nieuwe woning hebt gekocht zit je natuurlijk niet te wachten op onverwachte gebreken. Het uitvoeren van een bouwkundige keuring kan hierbij helpen. Ga jij binnenkort een woning kopen? Dan is het goed om te weten wat deze keuring exact inhoudt en wat je er precies mee kan.

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige, of bouwtechnische, keuring wordt uitgevoerd om de staat van een object te ontdekken. Belangrijk bij de keuring is dat deze wordt uitgevoerd door een onafhankelijke, professionele partij die niks met de verkoop of koop te maken heeft. Tijdens de keuring checkt een bouwtechnisch inspecteur of het object bepaalde gebreken heeft of dat er iets hersteld moet worden. De keuring is wel voor het grootste gedeelte op zicht gebaseerd. Er zullen geen muren of vloeren worden opengebroken. Als de inspecteur ontdekt dat er een mogelijk probleem is, dan wordt dit meegenomen in het bouwkundig rapport. In het uiteindelijke rapport vind je de conclusie van de inspecteur; foto’s van het huis en een kostenindicatie voor eventueel onderhoud en van mogelijke kosten voor de komende vijf jaar. Bij veel hypotheekverstrekkers willen ze dat directe kosten zo snel mogelijk hersteld worden.

Onderzoeksplicht als koper

Buiten dat het uitvoeren van een bouwkundige keuring aan te raden is heb jij als koper ook een onderzoeksplicht. Als jij tijdens een bezichtiging onraad ruikt, is het jouw taak om verder onderzoek te doen of hulp in te schakelen. De verkopende partij heeft weer een meldplicht. Dat wil zeggen dat zij moeten laten weten of het huis gebreken heeft en wat deze zijn. Overduidelijke gebreken die jij als potentiële koper zelf ook kan zien hoeven niet apart genoemd te worden. Dit kunnen gebreken zijn zoals scheuren of kapotte ramen.

Gelukkig zijn er een aantal punten waar je zelf op kan letten tijdens een bezichtiging. Zoals:

  • Lekkages
  • Schilderwerk
  • Kozijnen
  • Tocht
  • Cv-ketel

Bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde

Wanneer je een woning gaat kopen is het prettig om vooraf op de hoogte te zijn welke kosten je kan verwachten om eventuele gebreken te verhelpen en op welke termijn dit moet gebeuren. Op basis van deze informatie kan je een keuze maken om de koop wel of niet door te laten gaan. Wanneer je besluit om een bod uit te gaan brengen is het mogelijk om ontbindende voorwaarden mee te nemen. Wordt je bod geaccepteerd? Dan worden deze voorwaarden meegenomen in de koopovereenkomst. Het is mogelijk om de bouwkundige keuring mee te nemen als ontbindende voorwaarde. Je spreekt dan na het uitbrengen van je bod een bepaald bedrag met de verkopende partij af. Blijkt na de keuring dat de kosten boven dit bedrag uitkomen? Dan mag je van de koop afzien.

Heb jij jouw droomwoning nog niet gevonden? Schakel dan onze hulp in! Ons team heeft alles in huis om jouw optimaal te helpen.

 

Contact

Wat kunnen we voor je doen?

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een bericht. Je hoort zo spoedig mogelijk van ons.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×