Kosten koper, wat kost dat?

Wanneer je gaat zoeken naar een nieuwe woning, zie je waarschijnlijk regelmatig een bepaalde afkorting voorbijkomen, namelijk: ‘k.k.’ Dat deze afkorting staat voor ‘kosten koper’ wist jij misschien al. Het kan echter voor een koper soms nog vrij onduidelijk zijn wat er precies onder deze term valt. Dat gaan wij jou uitleggen!

‘’k.k.’ staat dus voor kosten koper. Dit houdt in dat een aantal kosten bij het aankopen van de nieuwe woning, voor rekening van koper zijn. Maar welke zijn dat dan?

a) Overdrachtsbelasting.
Voor woningen geldt een tarief van 2% van de overeengekomen koopsom, eventueel minus het bedrag wat je afspreekt voor roerende zaken.

Ga je de woning niet zelf bewonen? Dan is er sprake van 8% overdrachtsbelasting.

En mogelijk ben je een starter en kun je gebruik maken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Dat kan aan de orde zijn wanneer je tussen de 18 en 35 bent, nog niet eerder van de vrijstelling gebruik hebt gemaakt, je zelf in de woning gaat wonen en de woning niet duurder is dan €400.000,-

b) Notariskosten.
Te weten voor het opmaken van de leveringsakte en het inschrijven ervan in het Kadaster.

Overige kosten
Naast bovengenoemde kosten, kan er sprake zijn van andere kosten, die niet onder de zogenoemde ‘kosten koper’ vallen. Bijvoorbeeld notariskosten voor het opmaken en inschrijven van de hypotheekakte. Indien de koper een aankoopmakelaar heeft ingeschakeld, dan komt de courtage voor deze aankoopmakelaar voor rekening van de koper. Meestal is het bij het aanvragen van een hypotheek verplicht om een taxatierapport aan te leveren. Hier betaalt de koper taxatiekosten voor. Soms kan het verstandig zijn een bouwkundig rapport voor je woning te laten opstellen, wat ook voor rekening van de koper komt.

De kosten van de verkopende makelaar zijn voor rekening van de verkoper.

Aftrekbaar
De ‘kosten koper’ kun je niet meefinancieren in de hypotheek en moet je dus zelf financieren. Wel kun je een deel van deze en de ‘overige kosten’ onder bepaalde voorwaarden aftrekken van je inkomen. Je betaalt hierdoor dus minder inkomstenbelasting.

V.o.n.
Wellicht heb je ook wel eens ‘v.o.n’ bij een woning vermeld zien staan. Dit staat voor ‘vrij op naam’, wat wil zeggen dat de kosten voor het overdragen van de woning (zoals genoemd onder a en b) voor rekening van de verkoper komen. Vaak worden nieuwbouwwoningen v.o.n. te koop aangeboden. Onder sub A is dan sprake van BTW in plaats van overdrachtsbelasting, die dus de verkoper of ontwikkelaar voor zijn rekening neemt. Ook vallen dan bijvoorbeeld de gemeenteleges, kosten voor de omgevingsvergunning en kadastrale kosten voor de grond in de ‘v.o.n.’.

Informeer vooraf duidelijk welke kosten voor rekening zijn van verkoper en welke voor koper. Zo voorkom je dat je achteraf voor verrassingen te komen staan.
Wil je meer informatie?
Neem contact met ons op.

Contact

Wat kunnen we voor je doen?

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een bericht. Je hoort zo spoedig mogelijk van ons.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×