6 tips voor je een huis gaat bezichtigen

Ga jij binnenkort een nieuwe woning kopen? Dan snappen wij maar al te goed dat dit best spannend kan zijn. Helemaal als je stiekem al een beetje verliefd op een woning bent, is het lastig om tijdens het bezichtigen van het huis zonder die roze bril te kijken. Wij houden je met onze 6 tips voor een bezichtiging met beide benen op de grond. Heb jij zelf nog een goede tip? Deel die dan met ons!

Bezichtigingtip 1: Ga op het lichtste moment van de dag het huis bezichtigen

Plan als het kan je bezichtiging midden op de dag. Dit adviseren wij omdat je de woning voornamelijk in daglicht ziet. Hoe de woning er in het donker uitziet kan je namelijk zelf door middel van lampen nog goed beïnvloeden. Daarbij kun je bij kunstlicht kleine gebreken als scheurtjes makkelijker over het hoofd zien.

Bezichtigingtip 2: Maak voor het bezichtigen een checklist

Tijdens je bezichtiging ben je vaak zo bezig met bekijken van de woning dat je door alle indrukken belangrijke aspecten kan vergeten. Maak daarom vooraf alvast een lijstje met belangrijke punten of vragen voor de makelaar die je niet mag vergeten. Het is zonde als je hier te laat achter komt.

Bezichtigingtip 3: Loop door de woning

Krijg je een rondleiding van de makelaar bij de woning? Vraag dan of je ook even alleen een rondje door de woning mag lopen. Sla hierbij geen enkele ruimte over. Ga je meerdere woningen bekijken? Maak dan een lijst waarop je alle woningen kan vergelijken. Zo wordt het een stuk makkelijker als je in de luxe positie komt waarbij je tussen woningen kunt kiezen.

Bezichtigingtip 4: Bekijk wat mogelijk is met de ruimte

Focus tijdens het bezichtigen van het huis zo min mogelijk op het interieur van de woning. Het is veel belangrijker om een goede indruk te krijgen van de ruimte zelf. Bedenk hoe jij het zou inrichten en hoe het er dan uit zou komen te zien. Passen je meubels en spullen in de ruimte? Is de indeling van de woning helemaal naar wens? Moet er nog verbouwd worden? Maak hiervan een lijst en kijk wat het kost en of dat je het waard is.

Bezichtigingtip 5: Controleer de staat van het schilderwerk en de kozijnen

Het is een onderdeel wat wij vaak aankaarten maar wat nog vaak door potentiële kopers wordt vergeten wanneer zij een huis bezichtigen. Maar bekijk de staat van de kozijnen en het schilderwerk. Tegenwoordig hebben de meeste woningen kunststof kozijnen maar oudere woningen met houtwerk hebben soms wat extra aandacht nodig. Wil je goed op de hoogte zijn over de woning? Laat dan een bouwkundige keuring uitvoeren. 

Bezichtigingtip 6: Vergeet je onderzoeksplicht niet

Als koper heb je een onderzoeksplicht en de verkoper heeft een mededelingsplicht. Vraag daarom tijdens de bezichtiging of het huis gebreken heeft en kijk zelf ook goed rond. Let bijvoorbeeld op tocht op zolder en vocht in de kruipruimte. Dit soort gebreken kunnen namelijk voor extra kosten zorgen.

Houd je met deze tips rekening tijdens je bezichtiging? Dan gaat het zeker goedkomen. Heb je meer tips nodig? Dan helpen wij je graag.

 

 

 

 

Contact

Wat kunnen we voor je doen?

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een bericht. Je hoort zo spoedig mogelijk van ons.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×