Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Waarom is er een energielabel nodig bij de verkoop van een woning?

De Nederlandse overheid heeft, op basis van Europese afspraken, besloten dat we minder fossiele energie moeten gaan gebruiken. In 2050 moet de energievoorziening bijna helemaal duurzaam en CO2 neutraal zijn.

Om (toekomstige) woning eigenaren bewust te maken van de hoeveelheid energie die ze verbruiken  moet er van de woning een energielabel beschikbaar zijn. Met een definitief energielabel kan een schatting worden gemaakt van de hoogte van de energierekening en de (eventuele) stappen die nog gezet kunnen worden in verduurzaming. Een energielabel geeft namelijk aan hoe goed een woning is geïsoleerd en hoe energiezuinig een woning is. Hoe minder fossiele energie er wordt gebruikt, hoe beter het energielabel is. De labels lopen van G t/m A, waarbij A++++ het hoogst haalbare is en een G-label is het laagst haalbare.

Bij het vaststellen van het energielabel wordt gekeken naar de maximale energiebehoefte van de woning, uitgedrukt in kwh per m2. Er wordt gekeken naar de isolatie van de woning en naar de installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water.

Waarom energielabel?

Het energielabel bestaat uit een aantal overzichtelijke pagina’s waarin de energieprestatie van de woning staat vermeldt. Daarnaast worden ook eventuele verbetermogelijkheden voorgesteld waarmee het energieverbruik kan worden verminderd. Het energielabel is 10 jaar geldig, vanaf het moment van registratie.

Vanaf 1 januari 2022 ben je bij verkoop van je woning verplicht in alle presentatie en advertenties van de woning het label te vermelden. Potentiële kopers kunnen dan zien hoe duurzaam de woning is.

Verder ben je verplicht op het moment van overdracht een definitief energielabel te verstrekken aan de koper. Wanneer er geen definitief energielabel aanwezig is op het transactiemoment, dus op het moment dat je de woning officieel in eigendom overdraagt, dan riskeert de verkoper een boete van enkele honderden euro’s. Beschermde (rijks)monumenten, gemeentelijke en provinciale monumenten zijn vrijgesteld van de verplichting over een energielabel te beschikken.

Beschik je nog niet over een definitief energielabel, dan moet daarvoor een afspraak worden gemaakt met een gecertificeerde energieadviseur. Van Helvoort makelaardij helpt je graag verder.

Contact

Wat kunnen we voor je doen?

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een bericht. Je hoort zo spoedig mogelijk van ons.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×