Wanneer is de koop van de woning definitief?

Als je naar een woning bent wezen kijken en je hebt interesse om deze aan te kopen, dan kun je een bod uitbrengen bij de verkopende makelaar. Tegenwoordig is het prettig dat je jouw bod schriftelijk uitbrengt via je persoonlijk Move-Account. Dit account wordt geactiveerd bij je bezichtigingsafspraak en hierin kun je ook alle benodigde informatie terugvinden, zoals vragenlijst, lijst van zaken, brochure etc.

Jouw bod bevat zaken als de koopprijs, leveringsdatum, eventuele overname van roerende zaken en ontbindende voorwaarden.

De leveringsdatum is de dag dat de officiële overdracht plaatsvindt, dus de dag dat je bij de notaris tekent en je de sleutels overhandigd krijgt.

Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die koper en verkoper in de koopakte hebben opgenomen en die de koop kunnen ontbinden. Het hangt van de situatie af welke ontbindende voorwaarden voor de koper (en de verkoper) nuttig zijn. Als koper krijg je niet automatisch een ontbindende voorwaarde, dus het is erg belangrijk om dit te bespreken.
Voorbeelden voor ontbindende voorwaarden zijn:

  • Het verkrijgen van een hypothecaire financiering, het financieringsvoorbehoud (eventueel met Nationale Hypotheek Garantie). Dit is de datum af waarop je jouw hypotheek geregeld moet hebben. Dat is vaak binnen 6 tot 8 weken na het tekenen van het voorlopige koopcontract.
  • Voor het uit laten voeren van een bouwkundige keuring. Bij dit voorbehoud geef je een maximaal bedrag op dat je aan de herstelwerkzaamheden kwijt wilt zijn. Zijn de kosten hoger dan dat jij hebt begroot? Dan heb jij het recht om af te zien van de koop.

Na mondelinge overeenstemming over de koop zal er een NVM koopovereenkomst opgemaakt worden, waarin alle afspraken schriftelijk worden vastgelegd.  Omdat koper(s) en verkoper(s) elkaar nog niet ontmoet hebben, wordt de afspraak voor het tekenen meestal op kantoor gemaakt met beiden partijen tegelijk. Voor het tekenen wordt de koopakte doorgenomen en kunnen eventuele vragen of onduidelijkheden beantwoord worden. Als koper en verkoper de koopovereenkomst hebben ondertekend en koper een afschrift van de overeenkomst heeft ontvangen, treedt voor de particuliere koper de wettelijke bedenktijd van 3 dagen in werking. Hierbij moet gelet worden op feestdagen en weekenden, omdat de bedenktijd dan langer kan duren dan 3 dagen. Laat je daar door de makelaar goed over informeren.

De verplichting dat er een schriftelijke overeenkomst moet zijn vloeit voort uit de Wet Koop onroerende zaak en heet het schriftelijkheidsvereiste. Een mondelinge of per e-mail bevestigde afspraak van de koop is dus niet voldoende!

Na afloop van de wettelijke bedenktijd is de koop definitief, tenzij de eerder benoemde ontbindende voorwaarden van toepassing zijn. In dit geval is de koop pas definitief nadat de termijn van de ontbindende voorwaarden is verlopen.
Maar dan kan de champagne ook echt worden ontkurkt.

Contact

Wat kunnen we voor je doen?

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een bericht. Je hoort zo spoedig mogelijk van ons.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×