Wettelijke bedenktijd bij de koop van een woning

Je hebt een woning gekocht, gefeliciteerd!

In je enthousiasme heb je een bod gedaan op een woning en is je voorstel geaccepteerd. Maar wat als dit toch niet goed voelt? Of er komt net een andere woning op de markt, die je eigenlijk veel liever wil kopen?  

In deze blog informeren we jou over de bedenktijd en de rechten voor jou als koper.

De wettelijke bedenktijd

Iedere particuliere koper van een woning, zijnde een natuurlijk persoon, heeft wettelijk gezien recht op 3 dagen bedenktijd. In die 3 dagen mag je als koper de koop van de woning ontbinden. Je hoeft als koper geen reden op te geven om te kunnen ontbinden. Ook hoef je geen vergoeding te betalen aan de verkoper. Het is voor een verkoper niet mogelijk deze bedenktijd uit te sluiten, door dit bijvoorbeeld in een bepaling op te nemen in de koopovereenkomst. Zulke bepalingen zijn niet rechtsgeldig.

Wanneer gaat deze in?

Laten we voorop stellen dat bij het kopen van een woning, door een particuliere koper, de schriftelijke overeenkomst pas juridisch bindend is. Een mondelinge overeenkomst is dus nog niet rechtsgeldig, je bent hieraan nog niet gebonden. Na het tekenen van de koopovereenkomst, dien je eerst een getekende exemplaar van deze overeenkomst te ontvangen. De bedenktijd gaat in om 0:00 van de dag die volgt, op de dag dat beide partijen de getekende koopovereenkomst ontvangen hebben.

Wanneer eindigt deze?

De bedenktijd duurt dus 3 volle dagen. Deze mag echter niet eindigen op een zaterdag, zondag of feestdag. In dat geval duurt de bedenktijd tot en met de eerstvolgende werkdag. Slechts 1 dag van het weekend telt mee. Ontvang je dus op vrijdag jouw getekende koopovereenkomst; dan loopt je bedenktijd af op dinsdag avond 0:00.

Het is ook mogelijk een langere bedenktijd te hanteren dan 3 dagen. Uiteraard indien beide partijen hiermee akkoord zijn en dit opgenomen is in de koopovereenkomst. Korter dan 3 dagen is nooit mogelijk.

Na de bedenktijd

Na de bedenktijd ben je als koper gebonden aan de koop van jouw woning. Het kan natuurlijk zijn dat er nog sprake is van ontbindende voorwaarden. Bijvoorbeeld ontbindende voorwaarden voor financiering of een bouwkundige keuring. Alleen op basis van die gestelde voorwaarden, omschreven in de koopovereenkomst, kan er dan nog ontbonden worden. Is er van die voorwaarden geen sprake, of wil je om een hele andere reden ontbinden, dan kan dat niet meer zonder een boete van 10% te moeten betalen aan verkoper.

Heb je nog vragen?
Wij helpen je graag verder!

Van Helvoort Blog

Contact

Wat kunnen we voor je doen?

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een bericht. Je hoort zo spoedig mogelijk van ons.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×